top of page

Sounds | Platon Karataev, Vízből van


Zou ik plots iets met Centraal-Europese muziek hebben? Thy Catafalque (Hongarije) en Dennyiah (Slowakije) wisten me recent nog van hun kunnen te overtuigen en nu mag je daar gerust ook dit jonge viertal aan toevoegen. Ik snap geen snars van wat ze zingen en namen en titels moet ik steevast kopiëren en plakken, but who cares, hun muziek komt i.i.g. lekker binnen. Welk genre? Goh, kan ik moeilijk omschrijven, maar ik denk zo aan ethnische folk met een post rock onderbouw? Maar luister gewoon zelf en kleef er desnoods je eigen stempel op.


Luister ook naar: Partért kiáltó


Lees


Platon Karataev, vernoemd naar een Leo Tolstoy-personage, werd opgericht in 2016. De band uit Boedapest bracht in oktober 2016 de EP 'Orange Nights' uit. Hun eerste single, 'Elevator', kreeg veel aandacht. In 2017 verscheen hun debuut-LP 'For Her' in drie delen. Het album kreeg niet alleen positieve feedback van lokale critici, maar bracht ook nieuwe internationale volgers met zich mee, wat ertoe leidde dat Platon Karataev een van de meest gestreamde Hongaarse artiesten werd.


Sinds 2017 werd 'For Her' meer dan 5 miljoen keer gestreamd op Spotify, voornamelijk vanuit de VS, de UK en Duitsland. De band werd geselecteerd als INES#talent 2019. Binnen dit programma werden uit 3000 kandidaten, 100 opkomende bands gekozen om op te treden op verschillende Europese showcasefestivals. Platon Karataev speelde op Zandari Festa, Liverpool Sound City, Reeperbahn en Waves Vienna.

Wat lokale optredens betreft, speelde de band op alle grote Hongaarse festivals (Sziget, VOLT, enz.), ze speelde ook een uitverkocht optreden in de hoofdlocatie van Boedapest, Akvárium Klub.


De band bracht hun tweede LP 'Atoms' uit in juni 2020, de LP bereikte 1 miljoen streams in een maand. Tijdens de quarantaine schreef de band hun derde LP, die op 21 januari 2022 wordt uitgebracht. 'Partért kiáltó' wordt het eerste Hongaarse album van Platon Karataev, met teksten die dieper duiken.

De band is al bevestigd op ESNS 2022 en hoopt de initieel geplande tour door Duitsland en Nederland snel te kunnen herinplannen.
Comments


bottom of page