• Tim van Kleunen

RAWreport | Record Stores In RAW: De Waterput


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Gilly Verrest

1969 bracht ons veel goeds: Woodstock, Abbey Road van de Beatles, Let is Bleed van de Stones en natuurlijk de Summer of Love. Een prachtig jaar voor de muziek. Tinus de Mooij dacht hetzelfde, en opende in Bergen op Zoom platenzaak de Waterput.De Waterput heeft zijn naam te danken doordat een platenzaak net als een échte waterput voor velen een eerste levensbehoefte is. Hiernaast zijn beide natuurlijk ook een ontmoetingsplek, alhoewel de Waterput in Bergen op Zoom er vooral één is voor muziekfreaks.


Eind jaren 80 nam Gilly de platenzaak over. Inmiddels is hij nog steeds de eigenaar. Naast een groot assortiment vinyl, nieuw en oud, hebben ze ook een assortiment cd’s. Sinds de jaren 90 organiseert de Waterput geregeld instores. De zaak heeft een klein podium waar de afgelopen jaren kleine shows van onder andere De Staat, Claw Boys Claw, Triggerfinger, Tim Knol, Tom Barman, Danny Vera, Milow, Douwe Bob, Bear's Den en ook Uriah Heep! Dit soort kleine podia in platenzaken zijn redelijk uniek, er zijn maar een handjevol zaken die zo’n vast podium hebben.


Je staat nu al zo’n 30 jaar achter de toonbank van de Waterput, en hebt ontelbaar veel nieuwe releases over de toonbank zien gaan. Wat is jouw favoriete album-release geweest?

Gilly pakt direct het nieuwe album van Khruangbin erbij, hun nieuwe album, Mordechai is zeker een aanrader. Dit kan dagelijks wisselen, dus waarschijnlijk is het morgen weer een ander album. Gilly’s all time favorite is en blijft OK-Computer van Radiohead.Welke instore is je het meest bijgebleven?

"Ook dat scheelt per dag". Vertelt Gilly. "Zeker de instore van Triggerfinger tijdens ons 50-jarig jubileum was een hele mooie. Normaal speelt een band een alleen een aantal nummers, en vaak in een akoestische setting. Bij Triggerfinger was dat niet het geval. Ze pakten uit met volledige band, en speelden een volledige set!" Ook Uriah Heep is hem bij gebleven. De hele winkel was afgeladen vol. De band kwam uit Tilburg waar ze de avond ervoor speelden. Alleen kwam de band meer dan een uur te laat. Iedereen wachtte buiten, en toen ze uiteindelijk aankwamen vormden iedereen een ereboog voor de muzikanten.Naast meer dan 30.000 titels oud én nieuw vinyl, en cd’s, verkoopt de Waterput ook een mooie collectie draaitafels, en natuurlijk vinyl-accessoires zoals schoonmaakspullen, en bijvoorbeeld hoezen. Ook kun je bij de Waterput terecht voor kaartjes voor de concerten in Gebouw-T.


Praktische info

  • locatie: Bosstraat 36 in Bergen op Zoom

  • website
#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #timvankleunen #dewaterput #bergenopzoom