• Tim van Kleunen

RAWreport | Record Stores In RAW: de Drvkkery


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Steffen Brinkhaus

In 1989 opende aan de Markt in Middelburg boekhandel de Drvkkery. De winkel, gevestigd in het voormalige pand waar de PZC zijn kranten drukte, verkoopt naast een grote collectie Nederlandse en Engelse boeken, ook muziek. Zij hebben de grootste collectie cd’s en vinyl van Zeeland. Ze kunnen daarom natuurlijk niet in onze lijst ontbreken.Naast boeken verkocht de Drvkkery vanaf het begin ook muziek. Dit begon met een collectie cd’s. In de jaren hierna is dit uitgebouwd tot een grote collectie pop, rock en alternatieve muziek. Ook heeft men een grote collectie klassieke muziek. Door de opgang van het vinyl werd ook hier een grote aandacht aan besteed. In het midden van de winkel is een grote collectie platen en singles te vinden. Naast muziek verkoopt de Drvkkery ook een mooie selectie platenspelers en organiseren ze geregeld live muziek door middel van in-stores op de muziekafdeling of live in de brasserie. Zo hebben de afgelopen jaren onder andere Tim Akkerman, Navarone en Figgie opgetreden. Ook kun je bij de winkel terecht voor kaartjes voor onder andere concerten in Poppodium de Spot, Gebouw-T, en het Zeeland Nazomerfestival.


Sinds voorjaar 2019 neemt Steffen Brinkhaus de muziekafdeling voor zijn rekening. Van 2015 tot 2018 heeft hij aan de Markt in Middelburg Robuust! gerund. Deze koffiezaak had, naast heel goede koffie, ook een kleine selectie tweedehands vinyl. Wij gingen bij hem langs om te kijken naar de nieuwe releases in de bakken.Welke in-store is je het meest bijgebleven?

Hoewel Steffen nog niet heel lang werkzaam is bij de de Drvkkery, zijn twee in-stores hem het meest bij gebleven. "Eerder dit jaar stond Alain Clark bij ons in de winkel. Bij deze show stond heel de winkel afgeladen vol; dit was erg leuk om mee te maken." Ook staat Navarone hem nog bij: "Ik werkte toen nog niet bij de de Drvkkery, maar het was echt enorm goed!"Wat je jouw meest favoriete album?

"Ik kan eigenlijk niet kiezen, het zijn er teveel om op te noemen!" Maar Vinticious Versions van De Staat en El Camino van The Black Keys staan toch wel het hoogst op de lijst, laat hij ons weten. Hij ontdekte The Black Keys in 2014 dankzij zijn vriendin. Zij had de band gezien op Down The Rabbit Hole. Na ze hebben opgezocht was Steffen direct fan! Hij heeft het album grijs gedraaid en het herinnert hem weer aan de begintijd dat ze elkaar leerden kennen.


Wat speel je zelf liever af, vinyl of cd?

"Vinyl! Het heeft gewoon veel meer ziel dan een cd en is daarom veel leuker om te verzamelen. Ook ben je veel bewuster bezig met het opzetten van de plaat:  ''Dit is onderdeel van het luisteren." In de winkel merken ze inmiddels dat meer mensen er zo over denken: vinyl wordt namelijk een steeds groter deel van de muziekomzet.

Welke recente release beveel je iedereen aan?

"Het is misschien geen recente plaat meer, maar Altin Gün’s Gece uit 2019 vind ik een heel vette plaat. Altin Gün maakt wereldmuziek, het is een heerlijk zomerse en zonnige plaat!"

Ook Mt. Wolf is een band die we in de gaten moeten houden. "Ik heb ze vorig jaar live gezien, en ze zijn heel erg goed!" Deze dromerige rock-band voelt als een mix tussen het euforische van Sigur Rós, het gevoelige van Bon Iver en het bombastische van Explosions in the Sky. Ze werken op dit moment aan een nieuw album wat hopelijk binnenkort uitkomt!Door zijn veelzijdige collectie is de de Drvkkery een feest voor iedere muziekliefhebber. Een bezoek aan de Drukkerij hoort zeker bij een dagje Middelburg.Praktische info

  • locatie: Markt 51 in Middelburg

  • website
#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #timvankleunen #deDrvkkery #Middelburg