• John Van de Mergel

Ons Team | Ferry C. Alblas, fotograafMijn naam is Ferry C. Alblas, 30 jaar oud en ik woon in de prachtige wereldstad Rotterdam, de mooiste stad van Nederland.

Eigenlijk heb ik altijd al veel interesse gehad in fotografie, vooral de kracht die er uit kan gaan van een foto heeft mij altijd verwonderd. Toch ben ik pas vrij laat zelf begonnen met fotograferen.

De aanschaf van mijn eerste “echte” camera was voor een vakantie naar Jordanië, vanaf dat moment ben ik een beetje verslaafd geraakt aan fotografie. Dit gecombineerd met mijn liefde voor muziek heeft ervoor gezorgd dat ik al snel de wens had om optredens te fotograferen, vandaar dat ik mijn camera overal mee naartoe meenam.


De combinatie van concerten en fotograferen is pas echt in een stroomversnelling gekomen toen ik een mailtje stuurde naar Poppodium Bibelot in Dordrecht. Mijn vriendin en ik zouden naar een optreden gaan en het leek mij onwijs mooi om daar foto’s te maken. Ik vroeg toestemming aan Bibelot en stuurde een aantal van mijn foto’s mee. Naast toestemming om de eerste drie nummers te mogen fotograferen (joehoe!), kreeg ik ook de vraag of ik een keer wilde praten om misschien meer voor Bibelot te gaan doen!

Dat klikte (woordgrapje) direct en zo werd ik vaste fotograaf van Bibelot.


Het plezier in concertfotografie bleef maar groeien en ik mocht steeds leukere dingen doen, bands vroegen mij om mee te gaan op tour en ik mocht ook fotograaf worden bij Poppodium Rotown in mijn eigen stadje Rotterdam, had ik al gezegd dat Rotterdam de mooiste stad van Nederland is?

In de periode waarbij alles stil kwam de staan door de Corona-maatregelen vielen ook mijn leuke klussen en uitstapjes natuurlijk ineens weg. Omdat stilzitten voor mij hooguit 20 minuten werkt ben ik mijn tijd gaan vullen met filmen. Om te leren hoe filmen werkt begon ik stomme filmpjes van mezelf te maken, dat knutselen met film en videobewerking vond ik ook nog eens heel erg leuk. Tegelijkertijd waren de gasten van de band Sylvie Stone bezig een concept te bedenken voor een videoclip, van het een kwam het ander en zo begonnen we samen een videoclip te maken.

Inmiddels heb ik een aantal videoclips, promofilmpjes en aankondigingen gemaakt en staan er een paar hele leuke dingen op de agenda!Mijn eerste concert als fotograaf:

Dat was The Doors in Concert in de Bibelot, Dordrecht.

De eerste keer dat ik als huisfotograaf van Bibelot een concert mocht fotograferen, was dat gelijk in een uitverkochte grote zaal bij deze authentieke tributeband waar ik eigenlijk al langere tijd fan van was.

Mijn favoriete concert als fotograaf:

Tim Akkerman & The Ivy League met Sylvie Stone als support.

Soms heb je van die avonden waarbij alles op een magische manier lijkt te kloppen, zo was dat ook toen ik Tim Akkerman & The Ivy League voor het eerst zag. Zoveel gevoel en beleving in de muziek, bijna het hele optreden heb ik het kippenvel op mijn armen gehad. Het was ook zo’n avond waarbij ik helemaal werd weggeblazen door het voorprogramma, Sylvie Stone. Met de gasten van Sylvie Stone ben ik in contact gekomen en sindsdien ben ik hun vaste bandfotograaf geworden, zo ben ik nog een paar keer met ze mee gegaan op tour met Tim Akkerman.


Helemaal bovenaan mijn bucketlist:

Dat is natuurlijk heel moeilijk, er zijn zoveel dingen die ik graag zou willen zien en fotograferen. Als ik dan moet kiezen zou ik toch heel graag een keer fotograferen bij Beth Hart. Die vrouw heeft zoveel power in haar stem en kan tegelijk enorm veel emotie in haar nummers leggen, het lijkt me fantastisch om dat op een mooie manier vast te leggen.

Specialiteit(en):

Naast fotografie ben ik ook veel bezig met het maken van videoclips, aftermovies en promo’s voor bands, festival of podia.


Foto's

Foto 1: Tim Akkerman & The Ivy League

Foto 2: Jim Zwinselman van Jimmy Diamond

Foto 3: El Fatso

Foto 4: Feuerengel

Foto 5: Sylvie Stone

Foto 6: Dirty Daddies

Foto 7: Tim AkkermanTim Akkerman & The Ivy League
Jim Zwinselman van Jimmy Diamond
El Fatso
Feuerengel
Sylvie Stone
Dirty Daddies
Tim Akkerman