top of page

Nieuws | Gent Jazz 2024 - Spotlight op Alfa Mist en André 3000"I’ve been focused on who I am in my music but now I’m exploring where I am. I’m asking: how did I get here?” Aan het woord is Alfa Mist. Het 'nu’ waar hij over spreekt, is de release van zijn vijfde album ('Variables’) vorig jaar. Daarop gaat het van weelderige bigband swing over boom-bap ritmes tot melodieën vol verlangen. De sound is expansief, soulvol en ontroerend. Het is zijn meest complete werk uit zijn discografie waarbij zijn scherpe oor voor grooves en zijn pianotalent koppelt aan intuïtieve jazzimprovisatie.


Hoe hij hier geraakt is? Sinds de release van zijn eerste ep ('Nocturne’) in 2015 is Alfa een veelgevraagde producer en artiest, geprezen om zijn eigenheid en focus. Hij werkte onder andere samen met Jordan Rakei en Tom Misch, maakte beats voor rapper Loyle Carner, componeerde neo-klassieke werken voor het London Contemporary Orchestra en herwerkte tracks van Ólafur Arnalds voor het vooraanstaande Blue Note jazzlabel. Tegelijkertijd bleef hij zijn eigen sound ontwikkelen. Debuutplaat 'Antiphon’ (2017) werd miljoenen keren gestreamd en dat succes stroomde door naar zijn volgende platen 'Structuralism’ (2019) en zijn ANTI- debuut 'Bring Backs’ (2021). Met 'Variables’ - een meer up-tempoplaat dan zijn vorig werk - viert hij de terugkeer naar het livecircuit. "It feels like I’m coming back to my early days of making grime beats and creating tracks that make me want to bop my head fast.” Wel dan, let’s bop some heads.


Vrijdag 12 Juli 2024, 20:15-21:15


Hij wordt een van de beste rappers ooit genoemd, zette samen met partner in crime Anton 'Big Boi’ Patton als Outkast de stad Atlanta op de muzikale wereldkaart toen enkel Los Angeles en New York er toe deden, won maar liefst zeven Grammy’s, werkte als soloartiest samen met iedereen van Béyonce tot Frank Ocean en brak naast muzikaal ook door in film, beeldende kunst en mode. Dat André Benjamin - aka André 3000 - niet meteen de artiest is die je op Gent Jazz zou verwachten, is een understatement. Toch is het een match made in heaven want eind vorig jaar verraste de multi-getalenteerde duizendpoot vriend en vijand met 'New Blue Sun’, zijn instrumentale solodebuut (aka een 'fluitplaat') waarop André 3000 zich focust op zijn liefde voor blaasinstrumenten.


'I Swear, I Really Wanted to Make a 'Rap' Album But This Is Literally the Way the Wind Blew Me This Time’. Het is de tongue in cheek titel van de openingstrack van 'New Blue Sun’ en meteen ook een boodschap aan iedereen die commentaar zou kunnen hebben op zijn artistieke keuze. De laatste jaren werd André 3000 meer dan eens gespot - in de straten van New York of de luchthaven van Parijs bijvoorbeeld - met vreemdsoortige blaasinstrumenten. Blijkt dat hij naast al zijn diverse artistieke bezigheden nog de tijd vond om zichzelf te verdiepen in allerlei soorten fluiten: bamboefluit, contrabasfluit, een traditionele fluit van de Maya's... en zo kunnen we nog even doorgaan. Dat leidde - met de hulp / onder de invloed van jazzpercussionist en producer Carlos Niño - tot het bezwerende en rustgevende meesterwerk 'New Blue Sun’. De plaat roept - vanwege de artistieke omwenteling - vergelijkingen op met het oeuvre van Alice Coltrane en wordt in de pers bejubeld om zijn meditatieve en bijna helende zachtheid en linken naar spiritual jazz en new age. Combineer dat met een zwoele zomeravond en de rustgevende setting van de Bijlokesite en je snapt vanzelf waarom André 3000 en Gent Jazz een match made in heaven zijn.


Vrijdag 12 Juli 2024, 22:00-23:30


(Bron: Gent Jazz)


Van 5 tot 20 juli 2024, Bijlokesite (Gent, BE)


Commentaires


bottom of page