top of page

Fotoverslag | Naïma Joris + Rosa Butsi, Gruuthuse


Het rijk van de herwonnen vrijheid is stilaan in zicht! In de zomer van 2021 zetten we de eerste stapjes richting het gewone leven, met een coronaproof editie van MOODS!.

Een editie met een focus op onze rijke en gevarieerde Belgische muziekscene. Zowel aankomend talent met een veelbelovende toekomst voor zich, als gevestigde waarden krijgen een plaats op één van de podia op verschillende sfeervolle locaties in de Brugse binnenstad.

Rosa Butsi Rosa Butsi (aka Roos Denayer) erfde haar muzikale genen van haar Hongaarse oma, wiens naam perfect fungeert als alter ego. Denayer laat zich beïnvloeden door songwriters met karakter zoals Joni Mitchell, Nick Drake, Sam Amidon en Suzanne Vega. Haar unieke klankenpallet haalt ze dan weer uit haar zangstudies aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Gent. Om het met de woorden van Ayco Duyster te zeggen:

“Hele mooie meanderende jazzy gitaarcomposities, die op de juiste momenten verrassen en even tegen de stroom ingaan. De zachte stem van Roos maakt het helemaal af.”

Op dit moment werkt Rosa Butsi aan haar tweede EP, gepland voor later dit jaar. Deze kreeg een voorsmaakje in de vorm van een concertfilm die ze begin mei lanceerde. (Bron: Cactus Muziekcentrum)


Naima Joris Naima Joris koos pas op haar 27ste voor een eigen carrière. Voor die tijd liet ze zich opmerken als vocaliste bij o.a. Isbells, Marble Sounds, The Happy, Raymond van het Groenwoud of aan de zijde van haar vader en jazz-icoon Chris Joris.

Haar titelloze debuut EP zegt veel, heel veel, met weinig woorden. Vijf songs, uitgepuurd, teruggebracht tot de kern. Nummers die spaarzaam zijn met taal en geluid en die de stilte niet schuwen en net daarom des te luider binnenkomen. De single ‘Soon’ trapt Naima’s debuut indrukwekkend af. Groots en intiem, Naima’s stem zalft en blazers gaan door merg en been wanneer woorden tekort schieten. Een vorm van ‘saudade’, waarin gevoelens van verlies, gemis, afstand en melancholie versmelten tot iets beklijvend, dat je als luisteraar meteen bij het nekvel grijpt.

Een mooi visitekaartje van een artieste die zich hiermee meteen lijkt te kunnen settelen in het goede gezelschap van Melanie de Biasio en Melody Gardot.

(Bron: Cactus Muziekcentrum)Sfeer


woensdag 11 augustus, Gruuthuse Museum (moods!)| Foto's: John Van de Mergel

Comments


bottom of page