top of page

Concerttip | Katatonia + Sólstafir - Trix, AntwerpenMet Katatonia en Sólstafir staan er in februari twee bands die de term 'muzikale identiteit' een aparte dimensie geven. geprogrammeerd. Op dezelfde avond dan nog wel! Hoe zot kan het zijn? Beide bands begonnen in een herkenbaar subgenre uit het metalaanbod maar evolueeerden dan naar een zodanig en uniek eigen geluid dat ze nu als het ware zelf een subgenre zijn geworden.


De Zweedse band Katatonia begon dik dertig jaar geleden als een doorsnee depressief klinkende doom/deathmetal band. Ondanks de evolutie naar een geluid met bijzonder melodische zanglijnen, synthesizers en beduidend minder zware distortion sluit de duisternis je, bij het beluisteren van hun albums, zich nog steeds als een nat, koud deken om je heen. Op 20 januari 2023 brengen ze hun nieuwe album Sky Void of Stars uit, dat ongetwijfeld sterk vertegenwoordigd zal zijn in hun setlist. Er is net tijd genoeg om de nieuwe teksten al uit het hoofd te leren.


De teksten van Sólstafir van buiten leren is sowieso minder evident. Die zijn immers in het Ijslands. Ik begrijp er alvast geen jota van maar dat is helemaal niet erg. Ooit begonnen als een viking/black metalband begonnen ze al snel de woeste natuur van hun thuisland te gebruiken om de richting van hun sound te laten leiden. Sólstafir combineert de brute kracht van vulkaanuitbarstingen met het geblaat van de Ijslandse schapen op de gure grasweiden.


Deze avond is heus niet enkel bedoeld voor enkel metalfans alleen maar voor iedereen die houdt van muziek met een beetje karakter.zaterdag 18 februari, Trix, Antwerpenbottom of page