top of page

Albums | GÅTE - Nord


Het is een goed druk jaar voor de Noorse formatie GÅTE. Na de release van een aantal videoclips en een ep eerder dit jaar, komt de Noorse folkrockband op 3 december met een full-length studio album. Het album genaamd Nord, is de uitbreiding op de ep Til Nord, die in mei van dit jaar uit kwam.

In vergelijking met de ep bevat de nieuwe plaat een hele grote berg aan energie. Als er iets is dat opvalt is hoe GÅTE gewoon keihard door de deur komt vallen. Vanaf het eerste nummer voelt het als of de band zichzelf wil neerzetten en dat met de bekende kracht en trots doet die je in de Noordse culturen veelal tegen komt.


Met Nord brengt het viertal een toevoeging aan de nordic folkmuziek die we eigenlijk nog niet kennen. Het is sterk, stoer en melodieus. Het heeft iets kwetsbaars, open en toch ook weer heel krachtig.


Het nummer Svik valt heel erg op, juist door dat krachtige en baldadige geluid. Tijdens het luisteren geeft het een gevoel van kracht, trots en je gaat automatisch rechterop staan, breder staan. Ook al versta je de tekst niet, het gevoel is onmiskenbaar. De bijbehorende videoclip is ook echt het bekijken meer dan waard.

De song Talande Tunger geeft een echte krijgers-vibe die je eigenlijk tot nu toe alleen maar tegenkomt bij Heilung en Wardruna. Het is een spannend, zacht en opwindend nummer. Het voelt als een intermezzo, maar je wilt zo graag weten waar naartoe want als je je ogen sluit, zie je de krijgers onder het licht van de maan zich verplaatsen naar een gevechtsveld.


En dat is wat Nord een sterk album maakt. Het roept een verbeelding van vervlogen tijden op, de oudheid waar krijgsheren en schildmaagden de dienst uitmaakten, waar de natuur nog ongerept was en waar magie nog heerste.

De release van Nord komt op een fantastisch moment, want dit is een cadeau voor elke liefhebber van het genre. Voor onder de kerstboom, bij het yule dinner of misschien nog wel in een schoen.

Releasedatum: 3 december 2021luister:

Lees:

Rising from the Norwegian fjords and already stars at home but yet to be discovered internationally, GÅTE (“Riddle”) have made their name on a fiery combination of Norwegian folk and rock, fronted by outstanding female vocalist Gunnhild Sundli. With their visionary approach, GÅTE - alongside the Swedish/Finnish act Hedningarna, might be credited for laying the foundation for the current blooming, extraordinary pagan folk scene, headed by the likes of Wardruna and Heilung (MH UK).

Gåte’s music has been described as "epic", "delicious", and "stunning" by Metal Hammer UK, while Dan P. Carter listed their releases in "Rock tips of the Year" @ BBC Radio 1 Rock Show. The band will release their new album titled Nord on December 3rd 2021 via Indie Recordings.

Nord is the full-length follow-up to their critically acclaimed EP Til Nord (May 2021) and marks the conclusion of Gåte as an acoustic outfit.Comments


bottom of page