• Pieter Bouckhout

Concertreview: Novastar, Zaal Racing Gavere


Maandagavond 1 Mei, 20u08, zaal Racing Gavere markt...

Op de enige zonnige dag (in het voor de rest door regen verzopen verlengde weekend) trokken Trees en ik naar het mooie Gavere, waar vroeger met regelmaat muziekgeschiedenis werd geschreven. Door omstandigheden was organisator Popallure erin geslaagd om van de reeds bezette zaal in Nazareth een opportuniteit te maken door Joost Zweegers dan maar in zaal RACING te laten try-outen...iets waar deze jongen alvast naar uitkeek...het weerzien met het eerste dorp richting Vlaamse Ardennen zorgt nog steeds voor kippenvel en legendarische verhalenmet bijhorende nostalgische beelden op het netvlies!

Zonder verwachtingen trokken we naar het inmiddels heringerichte en zelfs herbenoemde café naast de zaal waar alleen de dorpse sfeer nog was blijven hangen aan de toog. Naast zeker twee heel mooi stevige redenen om er ooit nog terug te komen zag ik vanuit de ooghoeken ook de wachtrijen voor de ingang van de zaal mondjesmaat voorbij schuiven, hier stond precies meer volk dan voor den AB op 22e April? Het valt op dat er een heel divers publiek is afgekomen naar dit unieke moment, vaders met zonen, vrouwen van verschillende generaties, hier en daar wellicht ook jongere muzikanten die “de vader van het songschrijven” ook eens aan het werk wilden zien?

De sfeer is gemoedelijk en zelf ben ik wel enorm benieuwd naar het nieuwe werk van NOVASTAR temeer omdat Joost nog maar één nummer vrij gaf (“Home is not home”) van de pas in Oktober te verwachten plaat. Ik vroeg mij trouwens af wat Joost eigenlijk allemaal uitspookt tussen het platen maken door, want er zitten toch wel flinke happen tijd (telkens 4 jaar, en tussen 2008/2014 zelfs eens 6!) tussen de releases? Niet dat ik zijn werklust in twijfel trek op de dag van de arbeid want als er één iemand respect heeft voor het rijpende proces van ambachtelijk vakwerk dan zal het wel deze jongen zijn. Er is telkens natuurlijk ook nog het zoekproces naar het zich omringen met de juiste mensen om dat vakwerk naar buiten te krijgen en ik kan mij inbeelden dat Joost een “Pietje precies” is daarin? Na wat speurwerk en verschillende pogingen om de setlist vanop afstand te fotograferen zit er niets anders op dan even op het podium te sluipen en het ding braafjes terug te leggen na een bruikbare afdruk bewaard te hebben op de iPad. Het valt onmiddellijk op dat met opener “WRONG” gevolgd door “NEVER BACK DOWN” gekozen is om Gavere een totaaloverzicht te geven van waar Novastar voor staat sedert 2000! Ik hou mijn hart toch even vast want het gegeven TRY-OUT heeft mij in het recente verleden ook wel al eens vooral terug verliefd doen worden op het oudere werk.

Wanneer (de nieuwe versie van?) de band uiteindelijk opkomt blijkt Joost alvast tussendoor niet teveel aan zijn conditie gewerkt te hebben, hij stond niet alleen bol van de zenuwen als je het mij vraagt... We kregen een nerveus zoekende zanger te zien en te horen, hier en daar zelfs flink opgefokt slagen uitdelend aan zijn gitaar en/of piano...beetje merkwaardige start! Wat volgde leek op de deconstructie van zijn ouder werk, een blik op Novastar in het repetitiehok, met eigenzinnige versies van hits als “ The Best Is Yet To Come”, “When The Lights Go Down On", "The Broken Hearted”, “Mars Need Woman”, “ Bangor”, “ Tunnelvision”...enz.

Laat mij duidelijk zijn... Niemand in dit kleine mooie land kan beter dan Joost “de pijn van het zijn” vertalen in enkele minuten geluid, stiltes en juist gekozen noten en woorden... Niemand speelt met meer gevoel en intensiteit piano of gitaar dan deze vakman. Ik ken in Vlaanderen alvast geen mooiere stem met zoveel variatie als die van kleine Joost, zijn stem is een instrument op zich, al maakte ik mij wel de bedenking dat de eigenaar er minstens even goed zou moeten voor zorgen als voor de rest van zijn arsenaal aan schitterende gitaren? Niemand kreeg in het verleden terecht zoveel “AirPlay” op totaal verschillende zenders als hij. Niemand weet beter dan Joost wanneer een bassist zich even mag tonen, wanneer de blijkbaar uit London overgekomen drummer de druk even mag opvoeren, of wanneer de trouwens uitstekende gitarist (voor een nieuw nummer) plots de violist mag worden. “Jukebox”Joost schrijft, kneedt, schrapt en weet mensen te raken en gelukkig te maken met een vleugje waarheid of leugen verpakt in een sterke song...

Ik ga er geen doekjes omwinden, Gavere had duidelijk zin in een feestje, en liet de (vele) fouten en ietwat slordige chaotische aanpak niet aan het hart komen. In de zaal waren zo’n 420 mensen aanwezig en je zal ver moeten zoeken naar een kniesoor die iets negatiefs over Novastar zal zeggen. Ze kregen een gigantisch overzicht van s’mans goeie werken tussen 2000 en het heden (slechts sporadisch zat er een nieuw nummer tussen!) ...en als afsluiter “Caramia” subtiel overgaat in het echte slotakkoord van de groep is het duidelijk dat “GAVERE GENIET”!

Wellicht zonder te beseffen dat dit het echt laatste wapenfeit was van VZW de wanhoop waar oa. mensen zoals Peter Kuipers en Piet Bekaert jarenlang instonden voor een puike organisatie! Dit afscheid vroeg uiteraard om een lokaal “Tonneke” ( een fruitig amberkleurig biertje volgens het barmeisje van dienst) uit het flesje, en heel even opperde deze jongen dat Joost wel dringend eens een beetje aan zijn conditie mag gaan werken en naast het verzorgen van die meesterlijke stem toch ook wel stilaan iets meer werk mag gaan maken van de nieuwe songs?

Oktober zal er rapper staan dan we allemaal wel willen en Joost mag dat van mij weten! Het publiek in zaal Racing was minzaam, maar of dat ook zo zal zijn in den AB? Een gewaarschuwd man is er 2 waard!

Mvg.Puur P.

 

#Novastar #Popallure