• Pieter Bouckhout

De 10 finalisten van Humo's Rockrally zijn bekend!


De 10 (meest beloftevolle?) namen voor de finale zijn vorige week gedropt door de jury...

...en wat zou het leuk zijn om nu eens uit de mond van de juryleden te horen wat “beloftevol” eigenlijk heden ten dage nog betekent! Ik heb mij als onafhankelijk toeschouwer menigmaal afgevraagd wat eigenlijk de criteria zijn voor deze jury...is dat het nodige gehalte aan vernieuwing? (waar een schrijnend gebrek aan was in deze editie?)... Is dat een sterke song kunnen schrijven? (wat in ieder geval geen drie keer na elkaar gelukt is door alle 10!)... Is dat de broodnodige podiumprésence?... Is het de keuze voor de juiste cover? (als er drie van de tien finalisten daarmee de zaal beroerden zal het veel zijn?... Is het de reeds afgelegde weg en de daar (of niet?) uit volgende vorderingen?... Is dat het samenspel, de stemharmonie en het gehalte professioneel omgaan met de druk ?...Is het de volgzaamheid naar de jurycommentaren toe ? (HULDER gokte duidelijk verkeerd?)... Is het de mogelijke “bewerkbaarheid” door de muziekindustrie?...Is het de leeftijd? (ANNELEEN DEBAVEYE werd ondanks haar bijna verzekerde toekomst nog even gespaard voor de wolven van de muziekindustrie ?)

...allemaal vragen die niet alleen ik mij wellicht stel, kijkend naar de namen die het NIET haalden.

Sta mij toe eerst even alle 10 deelnemers flink te feliciteren met hen finaleplaats! ...

Sta mij toe even te vermelden dat elk van deze tien de Rockrally ook kan winnen op 22 April!

Sta mij toe er toch ook even op te wijzen dat “de succesformule voor een finale” toch wel weer een flink vorm van herkenbaarheid in zich draagt...

Tegen de tijd dat Katia Vlerick weer fluks met een lekkere jurytaart in de hand de AB binnensluipt,

zullen daar al aanwezig zijn ter uwer vertier:

...De “ik doe het beter alleen” singer-songwriter ( EMY)

...Een flinke portie (wellicht?) blonde vrolijkheid ( DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS)

...Een West-Vlaams pakje ontroerend vaste degelijkheid (JOSEFIEN DELOOF)

...De lichte verbondenheid met winnaars uit het verleden (MONSKOPOLI)

...Het verrassend dansbaar jong en naïef geweld (UGLY WEIRDO)

...De nostalgische “good looking” publiekslieveling (THE CALICOS)

...De lichtjes vernieuwende outsider (WATCHOUTFORTHEGIANTS)

...Jong rechtdoor “underdog”gitaargeweld (BUDGET TRASH)

...Intens en vooral beweeglijk gitaarwerk (LAGÜNA)

...en tot slot ook nog het beoogde schokeffect voor een zondags publiek (DIANE GRACE).

Men kan zich vragen stellen over waarom niet of waarom wel (enkele denklijnen zijn gedeeltelijk terug te vinden in de humo van deze week op pag.156!) maar wat koopt een band als MARLIJN, WINTERFORT, HULDER, of THE WALTZ daar uiteindelijk mee?...

In ieder geval zijn we, los van deze tien, toch weer een paar mooie bands en blijven plakkende songs rijker, en dankzij HUMO’s Rockrally kwamen we vrijwel probleemloos de winter door!

Rest mij enkel nog wat eigenzinnige “tips van het huis” mee te geven met de 10 resterende deelnemers:

Beste EMY, doe gewoon uw ding en geniet van een hopelijk volle AB!

DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS, dat haar van jullie mag nu wel eens in het vrolijke blauw? Ach ja, en willen jullie a.u.b ook “ 6ft Tall Baby” nog eens spelen? En vooral mooi blijven lachen naar Trees!...Dankuwel!

JOSEFIEN DELOOF, om naast alle schoonheid en breekbaarheid te zoeken naar een heel klein minpuntje was het toch wel even ver zoeken,...maar....dat haar van u misschien wat minder op Selah Sue laten lijken? (een nieuw gedurfd kort fris lentekapsel met wat kleur?)...dan stopt de jury (en de meestal wel aanwezige muziekwereld in den AB) eindelijk met het unieke aan jouw stem constant te vergelijken met... “haar”...?

MONSKOLOLI, beste Janne, kan je even vragen aan je broer om zich deze keer niet te verkleden in Mario Bros...😂...we herkennen hem toch allemaal hoor! ...Ach ja, misschien naast jezelf (de band rondom jou laten spelen?) toch ook het schitterend opgebouwde nummer “Silence’s gold” de nodige aandacht geven als orgelpunt?

UGLY WEIRDO, ...please! (op de wijze van Josefien) ... zeker weer starten met het ondertussen heerlijk in de oren klinkende “Nowhere home”, misschien weer even laten volgen door jullie “eveneens dansbare” cover, om daarna het dak eraf te laten swingen met het nog niet eens gespeelde “Shit happend a lot” i.p.v. “ I Feel like a Jedi”?...ach ja, Sigi: de gele T-shirt in Genk stond u stukken beter dan de donkerblauwe.....

THE CALICOS, het publiek in Edegem en TRIX reageerde unaniem positief op de toch wel vrij nostalgische sound die jullie ten berde brachten, maar wat heb ik in Antwerpen het virtuoze gitaarspel van “Runaway kid” gemist (Wellicht heb je dit schitterende nummer in de halve finale gewoon overboord gegooid na de vergelijking met de War on drugs door de jury?... alsof dat een schande is trouwens? ...KING VICTOR kon daar in Opwijk alvast alleen maar van dromen van zo’n repliek?) Er is ook geen beetje twijfel aan de heerlijke nummers “Follow You Down” en “ Driftwood”, maar laat ons eerlijk zijn, de cover van Roy Orbinson viel ondanks de mooie, trage opbouw naar een beetje herkenbaarheid flink tegen hoor! Er moet ergens een nummer zijn die je nog beter ligt, waarin zowel je gitaarspel als de uniek warme stem de zaal straks doet ontploffen? Maar aangezien de cover dus niet MOET in de finale lijkt mij afronden met “Runaway kid” de beste optie richting hoofdpodium?

WATCHOUTFORTHEGIANTS: het probleem (wat er uiteindelijk geen is?) is wellicht samen te vatten in één woord: TEVEEL...mogelijkheden, teveel goeie nummers om uit te kiezen, teveel spelplezier, teveel gebrabbel tussen de nummers, ....dus even nadenken welke nummers het meest bij jullie horen (“Taking back Time” en het in Opwijk wegens “ stemkabelproblemen “ verloren gegane nummer “Monday Man”, of het eveneens pittige “Non of it”...keuzestress!)

...maar laat a.u.b.het niemendalletje ( “Come on back”) waarvan ik zelfs even verkeerdelijk dacht dat het “lekker lachen met de verplichte cover” was, deze keer NIET terug keren?...voor de rest gewoon jullie toch best wel vernieuwende ding doen met zo weinig mogelijk geleuter tussendoor?

LAGÜNA: blijkbaar kijkt iedereen (en vooral de jury?) zo hard naar de creatieve Mario Bentein dat niemand nog op de zeurderige monotone beperkte stem van de zanger let? ...of op het toch wel eveneens intensieve gitaarwerk van Xavier De Clercq? ...de twee eerste nummers van tijdens de preselectie in Adegem deden alvast niet alleen mij aan de jaren 80 denken (Simple Minds op speed?)...daarvan bleef in de Vooruit alleen nog het fluks gespeelde “Nothing less” over?...

nog één tip?...Beste Mario, toch maar oppassen als je “met een kop die blijkbaar zo hard op Roman Polanski gelijkt” ergens in een verre luchthaven op het vliegtuig wil geraken?...je weet maar nooit hoe lang de “gezocht” foto er al hangt?...😂...zelfs al ben je nu al de gedoodverfde winnaar van Humo’s RockRally 2018!

DIANE GRACE: ...choqueer oprecht doch met mate zodat de best wel te pruimen muziek niet helemaal naar de achtergrond verdwijnt?

ach ja, eerst als LAGÜNA loten en daarna als DIANE GRACE zal wel lukken zeker ?

Aan allen heel veel succes! En aan iedereen die binnenkort zin heeft in een zondagse trip naar Brussel...Tot de 22ste...(in en rond den AB), starten doen we volgens de jarenlange traditie met een heerlijk voedzaam en “bodemleggend” IRISH BREAKFAST ( helaas wel niet “at midnight”) kwestie van tegen een flink stootje te kunnen... mvg. Puur P.

 

#HumosRockrally