top of page

Concertreview: Ntjam Rosie in de Kleine Komedie!


De Kleine Komedie staat vooral bekend als dé plek om een goede cabaretvoorstelling te zien. Maar in dit prachtige theater dat al meer dan 2 eeuwen voorstellingen presenteert staan ook regelmatig muzikanten op het podium. Binnenkort Huub van der Lubbe en Frank Boeijen, een week geleden Ntjam Rosie. Ze tourt momenteel door Nederland met Breaking Beats, een show waarin muziek, dans en theater aan bod komen. Ntjam Rosie vertelt over haar jeugd in Kameroen, haar liefde voor muziek en zingt bovenal de sterren van de hemel in Engels, Frans en Bulu. Soul, jazz, gekleurd door loepzuivere ad libs zorgen voor een melodieuze en mellow sound. Met een band, percussionist en turntablist als muzikale ondersteuning weet ze haar nummers op creatieve wijze te mixen met Afrikaanse beats, wat niet alleen de band en Ntjam Rosie zelf, maar ook de zaal aan het dansen krijgt. Haar persoonlijke verhaal komt daarmee tot leven en laat je als publiek meereizen naar een andere wereld. Naast eigen nummers van haar nieuwe album Breaking Cycles brengt ze ook odes aan artiesten en nummers die veel voor haar betekenen. Samen met het publiek zingt ze Redemption Song van Bob Marley en vertelt over haar reis door de geschiedenis waarin slavernij voor haar een grote rol inneemt. Ze zingt het nummer Wade into the Water uit 1901, wat daar nauw mee is verbonden. Dit nummer verwijst naar het verhaal van Mozes, die het Hebreeuwse volk bevrijdde uit de slavernij in Egypte, om aan te geven hoe zeer slaven in de Verenigde Staten verlangen naar diezelfde vrijheid. Ze legt uit hoe zeer het haar geraakt heeft dat verschillende mensen in Afrika publiekelijk hun excuses aanboden voor hun bijdrage aan de vroegere slavenhandel en schreef daarover het gevoelige Forgive Me. Hoewel Ntjam Rosie serieuze onderwerpen aansnijdt is het bovenal een muzikale voorstelling waarin ook regelmatig gelachen wordt, het publiek meezingt en een toegift met enthousiasme toejuicht. Rosie is een muzikaal jazztalent en hard op weg om een volledig eigen geluid neer te zetten. Ze sluit af met een uptempo jazznummer over de liefde, ‘dat is misschien cliché, maar uiteindelijk wel het belangrijkste in het leven’, aldus Rosie.

#NtjamRosie #DeKleineKomedie

bottom of page