top of page

Fotoreview - Dranouter Festival op vrijdag


Vandaag is het zover!…voor het eerst in mijn leven krijg ik de kans (dank u Brothers in RAW) om eens in Dranouter te gaan proeven van het lokale hoogtepunt van het jaar…en dit ondanks het feit dat het festival reeds zijn eerste stappen richting “wereldberoemd in heuvelland” deed in 1975!

Als ik de line-up van toen (met oa. De Snaar) even vergelijk met wat er vandaag op de timetable staat, dan kan ik niet anders dan eerbiedig het hoofd buigen voor zoveel doorzettingsvermogen.

Van aan zee naar Heuvelland is een serieus eindje rijden, en al vanaf het moment dat we de snelweg verlaten krijg je het gevoel een beetje op reis te zijn, naar daar waar de tijd bleef stille staan…vooraan in de wagen hoor ik het grapje:” woar is da plakatje met einde beschaving?”

…en als we uiteindelijk op de parking terecht komen zie ik in de verte een bijna heel nieuw tentendorp rond de kerk verschijnen.Hier zijn duidelijk “enkele”vrijwilligers aan het werk ?…

nadat we langs de eerste reeks dorpsgekken zijn gewandeld, worden we vriendelijk onthaald aan de persbalie, waarna we richting hoofdpodium trekken voor een kennismaking met J.Bernardt, één van de soloprojecten ontstaan uit Balthazar, meer bepaald dat van JINTE Deprez…Het is meteen duidelijk dat Jinte zijn jarenlang opgedane podiumervaring, nu met een naturel deelt in dit dansbare, doch ergens ook wel voorspelbare zijproject…Het is alsof de minimalistische aanpak wat te bescheiden is voor het grote podium, ondanks de strakke en sobere lichtwand op de achtergrond…

We zakken even af naar een andere uithoek van het wijdse plein, meer bepaald de clubstage waar Gabriël YACOUB het beste van zichzelf zal geven, en waar mij meteen duidelijk zal worden waar dit festival voor staat…namelijk voor ELK wat wils…want de club zit bijna afgeladen vol met eerbare burgers die elkaar wellicht geen vlieg kwaad zouden doen, terwijl ze braafjes, maar ook enthousiast en dankbaar applaudisseren voor zoveel bewaarde schoonheid uit de begindagen van Dranouter…

Ondertussen zocht ik een alternatief voor de traditioneel veel te dunne festivalpils ,en dat was in deze uithoek zeker geen probleem, want aan de Oxfambar kreeg ik tegen dezelfde hoeveelheid bons(2) als voor een pintje, een wel heel riant gevulde beker frisse Malbec rosé aangeboden. Voor iemand zoals ik, die in de jaren ‘80 nog naar het jaarlijkse “TW” trok in TORHOUT, is de huidige trend van verschillende podia, en elkaar overlappende optredens geen geschenk natuurlijk, er dienen, net zoals in het echte leven, keuzes gemaakt!…Die keuze werd natuurlijk wel heel erg simpel toen het 21u. werd…op weg naar het hoofdpodium viel links en rechts de naam van “Wantje”( ge wet wel, die fliek zoender klooten)..de gemiddelde fan kan blijkbaar nog steeds moeilijk het onderscheid tussen de acteur en de muzikant in WANNES Cappelle maken, maar wat mij persoonlijk nog het meeste stoort, is dat het grootste deel van de gelaagdheid van de teksten verloren gaat tussen een bende luidruchtige lokale knapen, die zichzelf weer heel wat belangrijker vinden dan de terechte kritische maatschappelijke benadering van enkele heikele thema’s door Wannes, frontman van HET ZESDE METAAL .Deze band is langzaam gerijpt zoals een heerlijke kaas uit de Westhoek, mikt op je ziel zoals een Trappist op je tong druppelt na een zondagse wandeling,…de som der delen overstijgt het geheel, want met Tom Pintens en Filip Wauters, perfect geruggesteund door bassist Robin Aerts en drummer Tim van Oosten staat hier een pak doorleefde ervaring op het podium…Dat het hier een thuismatch betreft ( waar anders klinkt IER Bie Oes beter dan in DranOEter?) blijkt wanneer het nummer” ploegsteert “diepe wonden om het heengaan van een veel te jonge wielergod openrijt…naast mij zie ik iemand, al dan niet geholpen door de roes, emotioneel in tranen uitbarsten…en hopelijk ook even stilstaan bij “onze” drang naar heldendaden en kampioenen? Wannes, wat mij betreft…je bent een creatieve duizendpoot met grote klooten als je dit kan bereiken, R.E.S.P.E.C.T!

Op het lijstje stond ondertussen BRIhang, en daardoor zochten we naar de VOUTE ( spreek uit als : de VOWTE) wat in vroegere huizen een verhoogde vloer was, met meestal een kelder, of berging onder…?)…zelf ben ik geen echte HIP HOP liefhebber, maar doorgaans kan ik “wat spelen met de taal “ best wel appreciëren,…doch, net van het pure gebruik van “HET ZESDE METAAL WEST-VLOMS “komende, deed het gebruik van het algemeen Nederlands wat onecht aan…het contrast kon niet groter zijn, en jammergenoeg niet in het voordeel van de uiterst getalenteerde Brihang!

Op de terugweg naar de overkant stopten we nog even in de VIPbar ( tijdelijk opgebouwd in het cultureel centrum van Dranouter ) waar de Sint-Bernardus uit een echt glas beter dan ooit proefde

…en vergaapte ik mij aan een bijna volle maan ( terwijl de twee fotografen van dienst het vooral wilden op beeld vangen) Terug voor het hoofdpodium werd het tijd voor DOE MAAR, en laat ons eerlijk zijn, dat WAS naast een hitmachine…toch ook wel een sterke tekstschrijver met vooruitziende blik…bedenk ik wanneer ..IS DIT ALLES?…uit de boxen klinkt…Beseffende dat we nog een lange tocht door de Westhoek voor de boeg hebben op weg naar zee, laten we de opvoedende taak aan Henny Vrienten over ( knoop je jas dicht, doe een das om, en zeg U!), we laten gezwind dit“familiale voor elk wat wils festival met een hoek af “ achter, in de hoop morgen nog meer moois te ontdekken!

Verslag: PUUR P.

Foto's: Trees en Pieter

 

#Dranouter

bottom of page