• Pieter Bouckhout

Metallica is terug!!


De fans van Metallica hebben lange tijd op hun honger gezeten, maar vandaag kunnen ze eindelijk het nieuwe album van de rockband in huis halen. "Hardwired ... to Self-Destruct", is de eerste plaat in acht jaar van de groep en is door critici op erg veel lof onthaald. Volgens Metallica-bassist Robert Trujillo is het mogelijk zelfs hun beste album ooit.

Metallica vertoeft op dit ogenblik in Londen waar de band vanavond voor een paar honderd gelukkigen live de nieuwe plaat zal voorstellen. Tijdens een meet and greet om middernacht - de officiële release van de plaat - konden de fans al een praatje slaan met de bandleden.

Ondanks de lange pauze tussen dit en het vorige album was er bij de bandleden geen spoor van stress of onzekerheid over de release, zo bleek. Bassist Robert Trujillo (foto, rechts), noemde de nieuwe plaat zonder verpinken "mogelijk de beste ooit". Het gevolg van de nieuwe creatieve wind die door de groep waait, maar evengoed van de inbreng van producer Greg Fidelmann, aldus Trujillo. "De sound, de drums, de bas, de zangpartijen, ... alles eraan is fantastisch", klonk het enthousiast.

Gitarist Kirk Hammett blijft naar eigen zeggen wel achter met een gevoel van frustratie. Zijn eigen inbreng in het nieuwe, tiende studioalbum bleef namelijk beperkt doordat hij zijn telefoon met daarop enkele riffs die hij tijdens het schrijven had opgenomen, kwijtspeelde.

"Dat was ongelofelijk frustrerend, we hadden er zo hard aan gewerkt en hadden er zulke hoge verwachtingen over", aldus Hammett, "maar ik heb ermee moeten leren leven." Ook hij is ervan overtuigd dat de groep nog lang niet uitgespeeld is.

Van de Voorde: "Hype rond Metallica is weer helemaal terug"

Metallica draait al 35 jaar mee en heeft wereldwijd al meer dan 100 miljoen platen verkocht. Kenners vermoeden dat de dubbel-lp "Hardwired... to Self-Destruct" die verkoop nog een eind de hoogte zal injagen. De single "Atlas Rise" die vorige week al uitkwam, werd in elk geval unaniem positief onthaald.

Muziekkenner Stijn Van de Voorde van StuBru was er enkele weken geleden in New York bij toen de nieuwe plaat daar werd voorgesteld en ook hij is begeesterd. "Je moet er een beetje moeite voor willen doen om erin te geraken", stelde hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het straffe is dat als zij een plaat uitbrengen, het een van de best verkopende platen van 2016 zal worden want de hype rond de band is weer helemaal terug."

Het nieuwe album met 12 nummers van gemiddeld zes minuten is geen voor de hand liggend materiaal, geeft hij toe. "Maar de plaat is heel Metallica, heel 2016 en heel metal. De platen hiervoor waren nogal geknutseld. Nu is er een terugkeer naar de trashy metal van de jaren 80 en 90 waarmee ze heel veel fans opgebouwd hebben en dat zal sowieso werken."

"Beloofd dat ze naar België zullen komen"

Betekent de nieuwe plaat ook een nieuw concert in ons land? "Voor het geld hoeven ze het niet meer te doen, maar ze willen het gewoon heel graag. De goesting is heel groot. Dat soort mensen krijg je gewoon niet meer van het podium."

"Ze hebben beloofd dat ze naar België zullen komen. Er is nog niets officieel over gezegd, maar als het niet deze zomer is dan zal het waarschijnlijk wel de zomer erna zijn. Dan komen ze sowieso in een grote zaal spelen. Het voordeel is: iedereen wil hen graag, want het is de enige band op aarde die een festival meteen kan doen uitverkopen. Ze kunnen zelfs de wei van Werchter alleen vullen. Het is niet dat de vraag er niet is, het zal gewoon een kwestie zijn om een gaatje te vinden in de agenda."

Voor wie zolang niet kan wachten, de show vanavond in House of Vans wordt vanaf 22 uur onze tijd live gestreamd.

Bron: DeRedactie.be